Rugbrød
Kategori
Brød
Til to halvanden liters forme
Portionsstørrelse
1 brød
Tilberedningstid
10 minutter
Kogetid
20 timer
Tid i alt
20 timer, 10 minutter
Ingredienser
- *Fordej
- 3 dl lunkent vand
- 200 g fuldkornsrugmel
- 20 g grunddej
- *Rugbrød
- 5 dl lunkent vand
- 600 g fuldkornsrugmel
- 15 g maltmel
- Fordej
- 1 dl skårne rugkerner
- 15 g salt
Instruktioner
- *Fordej
- Rør vand, grunddej og halvdelen af melet godt sammen, til dejen er jævn
- Tilsæt resten af melet og rør til dejen ikke har klumper
- Tænd lampen i ovnen og stil dejen derind i en tildækket beholder med enten et låg eller med film på, i 25-35 grader
- Lad dejen stå til der er masser af luftbobler i - 6-15 timer
- *Rugbrød
- Opblød de skårne rugkerner efter anvisningen på posen
- Bland mel og maltmel
- Rør vand og halvdelen af melet sammen et par minutter til dejen er jævn
- Tilsæt fordej, rugkerner, salt og resten af melet og rør til dejen er jævn, ca. 3-5 minutter
- Stil dejen i ovnen med lampen tændt ved ca. 25-35 grader til det er hævet til dobbelt størrelse - ca. 4-5 timer, skal være overdækket med film eller låg
- Tag dejen ud af ovnen
- Tænd ovnen på 270 grader - ikke varmluft så bliver brødet tørt
- Smør bageformene
- Hæld dejen op i formene
- Pensel med lunkent vand
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. en time
- Sæt brødet i ovnen og bag i 5-10 minutter ved 275 grader
- Skru ned til ca. 190 grader og bag brødet færdigt, ca. 20-30 minutter
- Termometeret skal vise en centrumtemperatur på ca. 95 grader
- Brødet skal lyde hult når du banker på det i bunden
- Lad brødet køle ned på en rist på køkkenbordet inden du skærer i det