Efter nogen tids overvejelse, har jeg købt vand- og mælkekefir. Jeg har været i gang med at brygge i et par uger nu, og er mildest talt vild med begge typer kefir.
Du må ikke bruge metal, det kan kefir ikke tåle.
Redskaber du har brug for:
- 1 plastik si
- 1 plastik tragt
- 2 patentglas, et til 1. Fermentering og et til 2. Fermentering
- Patentflasker
Det der kommer i berøring med kefirgrynene skal skoldes først, og herefter skyldes med koldt vand.
Basisopskrift på vandkefir-1. Fermentering
Forholdene mellem hovedingredienserne er som her nedenfor:
- 1 del vandkefir gryn
- 1/2 del økologisk rørsukker
- 8 dele vand, hvis du bor i Danmark kan du bruge van direkte fra hanen da det er uden klor
- 1 økologisk citronskive eller limeskive
- 2 tørrede økologiske abrikoser eller lign
Hvis du har 1 dl. Vandkefir gryn, skal du bruge 1/2 dl. Sukker og 1 L vand.
Bland vand og sukker til sukkeret er opløst. Tilsæt kefir og resten af ingredienserne. Lad det fermentere i ca. 2 døgn, i dit varmeste rum. Husk at lufte ud i glasset et par gange om dagen.
Efter de to døgn kan du hælde det på flasker eller si kefirgrynene fra og lade væsken fermentere videre i 2. glas på køkkenbordet. Der vil komme blid brus i og ekstra smag hvis du laver 2. Fermentering.
2. Fermentering
- Væsken fra første fermentering
- Tilsæt lige så meget økologisk æblejuice, som der var kefirgryn under 1. Fermentering
- Frisk chili
- Ingefær
- tørrede tranebær
Når der er gået et døgn kan du fylde på flasker og stille drikken i køleskabet.